Haloween
Miss Dórika 2006.10.20. 20:42
Töklámpás nélkül ne várd az október végét! A jól megtermett narancssárga zöldségek kaphatók ma már a virág- és dekorációs üzletekben. Nem kell hozzá nagyon nagy ügyesség, hogy kellőképpen ijesztő figurává alakítsd át!
A halloween ünnepi jelképrendszere az esemény jellegéből fakadóan az ijesztő, félelmetes dolgokra koncentrál, természetesen az ünnep eredetéhez kapcsolódó halottak és szellemek is megjelennek! Így ilyenkor egy-egy pók, denevér, boszorkány, ijesztő szellem, pókháló bárhol felbukkanhat a lakásban. A főbb színek a narancssárga és a fekete.
A halloween Amerikából került át Európába, ám eredetileg Írországból származik. Egyes elemei a kelták egyik pogány ünnepségére vezethetők vissza. A kelták évente megünnepelték két főistenségük – a napisten és a halottak istene ünnepét. Hitük szerint a kelta év utolsó napján (október 31-én) az istenség megengedte, hogy az elhunytak lelkei visszatérjenek otthonukba. A pogány szokást aztán IV. Gergely pápa „keresztényesítette”, amikor elrendelte a mindenszentek napjának november 1-jei megünneplését. Innen ered a név is, „all hallows”, azaz minden szentek, az azt megelőző este pedig „all hallows evening”, rövidülve halloween.
A megfelelő tök kiválasztása
• A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a tök alja egyenes legyen, és így biztosan megálljon! • Ha egy meghatározott motívumot akarunk kivágni, vigyük magunkkal a sablont is, és próbáljuk rá a tökre! • Ha gyerekkel együtt akarjuk készíteni a töklámpást, vékony héjú tököt válasszunk! (Viszont ez nem olyan tartós, mint a vastagabb héjú!)
Lépésről lépésre
A következő eszközökre lesz szükségünk: • konyhakés, • evőkanál vagy fagylaltoskanál, • fogvájó vagy hústű a minta megrajzolásához, • hegyes kis kés a motívum kivágásához, • pauszpapír és ceruza a sablon sokszorosításához, • ragasztószalag a sablon rögzítéséhez.
1. Válassz mintát, és rajzold át pauszpapírra! 2. Rögzítsük a pauszt ragasztószalaggal a tökre! 3. A körvonalak mentén szurkáljuk ki végig hegyes eszközzel (hústűvel) a mintát! 4. Ha többször szeretnénk használni a mintát, csináljunk belőle sablont! Ezután a sablont helyezzük a tökre, és rajzoljuk körül vízzel lemosható filctollal!
Ötlet Előfordul, hogy a sablon eltávolítása után a motívum nem látható. Ilyenkor szórjunk lisztet a tök héjára, és dörzsöljük a lyukakba! Ettől láthatóvá válik a motívum. 5. Hegyes konyhakéssel vágjuk le a tök tetejét, egyenesen, ívelten vagy cakkosan. Tegyük félre a levágott részt, és vájjuk ki a tök belsejét! Ha nagyon kemény, először óvatosan válasszuk le a késsel!
6. A húsát tegyük egy tálba! Ha nem akarjuk aznap vagy másnap felhasználni, le is fagyaszthatjuk!
7. A nagyobb minták kivágásánál almacsutkázóval fúrjunk középre egy lyukat, ez legyen a kiindulópont. A különböző mintákat úgy vágjuk ki, hogy a külső héj ne változzon! Vagyis a nyílást közvetlenül körülvevő gyümölcshúst befelé ferdén vágjuk!
 |
Kattints a képre! |
Gyerekekkel
Ha gyerekkel készítünk töklámpást, bízzuk rá a kivájást, a minta felrajzolását, de a kivágást már inkább felnőtt végezze! Bátorítsuk a gyerekeket újabb minták kitalálására! Jó tanács Minél nagyobb a tök, annál nehezebb vágni. Könnyebb dolgozni vele, ha a tököt az ölünkbe vesszük. A tök méretétől függően 1-2-3 teamécsest vagy egy örökmécsest helyezzünk bele. A tetejére vágjunk kis lyukat a gyertya füstjének!
A kivájt tök tárolása
A tök lassan kiszárad, vagy néhány nap után elkezd penészedni. Szobahőmérsékleten legfeljebb 4-6 napig tartható meg. Ha tovább szeretnénk élvezni, éjszakára tegyük hűtőszekrénybe! Teraszon, kertben 10-14 napig is megmarad. Ha éjszakai fagyok várhatók, vigyük be a lakás egy hűvösebb helyére! Ha penészedni kezd, nincs mit tenni, ki kell dobni!
Ráadás tökös ötlet
Tökpástétom a kivájt tökhúsból Hozzávalók: • 5-8 evőkanál tökgyümölcshús • 1 fej vöröshagyma • 20 dkg zsíros krémsajt • 1/2 dl tejszín • apróra vágott friss fűszernövények • só, bors • 1 dl zöldségleves
A gyümölcshúst néhány percig pároljuk a zölséglevesben, majd villával nyomkodjuk szét. Utána apró kockára vágjuk a hagymát, és keverjük össze a többi hozzávalóval! Pirítósra nagyon finom!
|